Du er her:   Hjem > Drift > Kalk
top
Page

Kalk

Blødgøring af drikkevandet: 

På generalforsamlingen i juni 2017 blev bestyrelsen opfordret til at undersøge mulighederne for at fjerne en del af kalken i vores vand. 

Bestyrelsen har undersøgt mulighederne: 

Hvis det vedtages at foretage blødgøring af vores drikkevand, så anbefaler vores rådgiver en metode, der kaldes "kalkfældning" (pellet-metoden). Metoden benytter Natriumhydroxid (kendt som kaustisk soda) for at danne kalkfældningen. 

Der er desværre problemer ved brug af denne metode på et vandværk med vores forbrugsmønster og vandets saltindhold: 

  • Det er svært at styre vandkvaliteten, hvis forbruget løbende ikke ligger stabilt, og det gør det ikke i Ebbeløkke vandværk. Forbruget svinger meget - ikke bare måned for måned, men også i løbet af en uge - grundet vores mange fritidshusejere. 
  • Da metoden benytter Natriumhydroxid, så vil natriumindholdet stige i vores drikkevand. Natrium og Klorid er de værste fjender for drikkevandet på Sjællands Odde, da det naturlige natriumindhold i vandet er højt i forvejen. 

Ved pellets-metoden er det også muligt at benytte Kalciumhydroxid (kendt som læsket kalk), som dog ikke skulle være nær så effektivt som Natriumhydroxid. 

Leverandøren estimerer, at pellets-metoden vil betyde, at prisen for vandet stiger med 3,00 kr. pr. m3.

Det er derfor bestyrelsens vurdering, at det p.t. ikke er noget, som kan anbefales i vores vandværk. Men vi vil fortsat indhente informationer om emnet og følge med i erfaringer med processer og metoder.  

 

 

 

« forrige top næste »
top
News

 Ledningsrenovering 2024

September-oktober-november: området ved Lumsås Strandvej, Brunhøj Nyvej, Brunhøj Soldalen, Olsenvej og Stylsvigsvej. 

Læs mere her.

  

Fri adgangsvej til målerbrønd.

Det er forbrugerens ansvar, at der er fri adgangsvej til brønden, og at der friholdes for grene, brombærkrat og lignende. 

Hvis vandværkets personale er nødt til selv at rydde, opkræves et gebyr hos grundejeren på p.t. 750 kr., jvf. takstbladet. 

Uddrag af regulativet for drikkevandsforsyninger i Odsherred kommune: hvis stophane og/eller målerbrønd står i eller indenfor skel, påhviler det ejeren af en ejendom at sikre, at stophanen/og eller målerbrønden er synlig og let tilgængelig i minimum 1 m afstand. Hvis vandforsyningen har udgifter ved rydning, afholdes disse af ejer. Dette gælder også ved terrænreguleringer.

 

Info vedr. PFAS:

Vi har fået undersøgt vandet for diverse PFOS-forbindelser, og der er ikke påvist noget. 

Se prøvesvaret her.

 

 

 Vandingsregler.

Der erindres om vandværkets vandingsregler:

  • Det er forbudt at vande med sprinkler
  • Drypvandingsanlæg er ikke tilladt
  • Der må ikke bruges drikkevand til søer, voldgrave o.lign. 
  • Badebassiner må kun fyldes op i tidsrummet 22.00 - 07.00
  • På lige datoer må husnumre med lige numre vande med HÅNDFØRT SLANGE i tidsrummet 21.00 - 22.00. Tilsvarende for ulige husnumre, der må vande på ulige datoer

Det er altid tilladt at vande med håndført kande.

 

 

SMS/email-service.

Vi opfordrer andelshaverne til at tilmelde mobilnummer/email for at få besked om forhold der vedrører ejendommen. Tilmeldingen kan foretages via selvbetjening her på siden under punktet "SMS-Service".

(Iht. persondataforordningen får de tilmeldte hvert ½ år besked om de registrerede data. Det udsendes via systemets "noreply-mail").

 

Brunligt/gulligt vand.

Efter ledningsarbejde eller perioder med meget højt forbrug i et område, kan vandet være lidt misfarvet. Farven kommer fra belægninger af jern og mangan i rørene og er ganske ufarlig. For at få rent vand igen, skal man lade alle vandhaner løbe, indtil vandet bliver klart (min. 10 minutter). Start med at åbne for den koldtvands-hane, der er tættest på vandtilførslen til huset.

 

 

 

 

 

 

 

top
Menu
Login